Corriere della Sera: Jak se dožít ve zdraví sto dvaceti let

Vydáno 16.11.2017

Aktivní společenský život, který stimuluje mozek, správný jídelníček umožňující udržet si odpovídající váhu, přiměřená fyzická aktivita: to je recept na stárnutí ve zdraví, píše italský deník Corriere della Sera.

V dnešním hyper-efektivním světě, kde se vše zrychluje, není dovoleno zůstávat pozadu. Křehkost jakékoli povahy se netrpí a často je jen stěží tolerována. To platí i pro staré lidi, kteří tvoří čím dál tím početnější vrstvu populace. Stáří však s sebou přináší větší křehkost a zranitelnost, a proto jsou senioři vytlačováni ze společnosti a ze života. Křehkost však není osudem, který nás nezbytně po překročení pětašedesátého roku čeká.

„Je třeba jasně říci, že elixír dlouhověkosti neexistuje. Stárnout a přitom si udržet dobré zdraví je však možné, jestliže co nejvíce oddálíme nástup křehkosti a zranitelnosti,“ vysvětluje Nicola Ferrarová, předsedkyně italské Společnosti pro gerontologii a geriatrii (SIGG). „Křehký stařec na první pohled nevypadá tak zranitelný, ale funkčnost jeho organismu se postupně zhoršuje: tu si něco zlomí nebo prodělá chřipku, ale také smutek může nezvratně zhoršit jeho stav,“ dodává.

Křehkost přichází postupně, aniž bychom si to uvědomovali: myšlenky jsou méně jasné, krok je méně pevný, pohyby jsou pomalejší a svaly slábnou. Stačí pak maličkost, aby starý člověk přišel o svou rovnováhu. Zranitelnost se však může měřit, a tak můžeme zjistit, kolik kroků nás ještě od této hranice dělí.

„Jestliže má starý člověk problém udržet rovnováhu ve stoji, například když jednu nohu přednoží, jestliže se nedokáže snadno a bez podpory zvednout ze sedadla, jestliže se jeho chůze zpomalí na méně než jeden metr za vteřinu, pak ve dvou případech ze tří přijde do čtyř let o svou soběstačnost,“ říká viceprezident Italské společnosti pro geriatrickou kardiologii Niccolò Marchionni.

Zvláště správná chůze je podstatným faktorem umožňujícím zjistit stupeň zranitelnosti, protože to je aktivita, která hodně závisí na celkovém stavu nervstva a svalů: správná chůze se nedaří, jestliže se zhorší motorická koordinace, jak se to děje zároveň s poklesem kognitivních funkcí; jestliže člověk trpí zánětem nebo sarkopenickou obezitou, kdy jsou svaly prorostlé tukem a už nejsou funkční.

Dobrou zprávou je, že čas, kdy se staneme zranitelnými, není dán geneticky, a tedy může být oddálen. Recept je prostý: aktivní společenský život, aby se stimuloval mozek, odpovídající a nepříliš hojná strava, která je bohatá na výživné látky, pravidelná fyzická aktivita podle zdravotního stavu. Cílem je zabránit tomu, abychom ve stáří prožívali jen nemoci a utrpení.

Žít déle znamená žít déle v nemohoucnosti? Většinou je tomu tak, ale údaje z různých evropských zemí ukazují, že tu jsou výjimky, například Itálie a Španělsko, kde lidé žijí v nemohoucnosti kratší dobu. Opakem jsou Island a Finsko, kde se sice žije dlouho, ale hůře. Itálie a Španělsko jsou země, kde se nejvíce jí ovoce a zelenina, zatímco strava na Islandu nebo ve Finsku má ke středomořské dietě daleko. To svědčí o tom, že si můžeme udržet zdraví do vyššího věku životním stylem.

Je třeba říci, že se všichni nestaneme Metuzalémy: jestliže žijeme zdravě, stejně nepřekročíme maximální délku života, která se zřejmě pohybuje kolem sto dvaceti let. „Znamená to však, že se můžeme dožít vysokého věku v dobré fyzické kondici a samostatní,“ zdůrazňuje Niccolò Marchionni. „Stává se to stále častěji: v posledních deseti letech se v Itálii počet stoletých zvýšil o 300 procent, dnes jich je asi 17.000. A všichni jsou čilí a energičtí,“ dodává.

čtk

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa zdravotnictví vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

TOP Rozhovory

Expert: Umělá inteligence nás může zachránit. Když ji vyvineme

Expert: Umělá inteligence nás může zachránit. Když ji vyvineme

Vydáno 22.8.2018

K vyvinutí umělé inteligence se vědci za posledních 30 let výrazně nepřiblížili, na zásadní objev v této oblasti lidstvo pořád čeká. Pokud se podaří obecnou umělou inteligenci vynalézt, mohlo by to lidi zachránit například před ekologickými katastrofami, řekl v rozhovoru s ČTK vědec Tomáš Mikolov, který pracuje v oddělení výzkumu umělé inteligence ve společnosti Facebook. […]

Zobrazit Více

Další zprávy

Expert: Umělá inteligence nás může zachránit. Když ji vyvineme

Expert: Umělá inteligence nás může zachránit. Když ji vyvineme

Vydáno 22.8.2018

K vyvinutí umělé inteligence se vědci za posledních 30 let výrazně nepřiblížili, na zásadní objev v této oblasti lidstvo pořád čeká. Pokud se podaří obecnou umělou inteligenci vynalézt, mohlo by to lidi zachránit například před ekologickými katastrofami, řekl v rozhovoru s ČTK vědec Tomáš Mikolov, který pracuje v oddělení výzkumu umělé inteligence ve společnosti Facebook. […]

Dětem a těhotným zubaři nebudou dávat amalgamové plomby

Dětem a těhotným zubaři nebudou dávat amalgamové plomby

Vydáno 10.7.2018

Dětem do 16 let, těhotným a kojícím ženám nebudou zubaři dávat po ošetření zubního kazu amalgamové plomby. Ode dneška totiž začínají platit nové předpisy omezující používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví. Evropský parlament je schválil již loni v březnu. Ročně zubaři udělají v Česku přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze […]

FAO: Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

FAO: Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

Vydáno 10.7.2018

Rybolov ve třetině vod světových oceánů je nadměrný a spotřeba ryb je rekordně vysoká. Situace vyvolává obavy z dlouhodobé udržitelnosti tohoto klíčového zdroje bílkovin pro miliony lidí na celém světě, píše se v dnešní zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Nadměrný rybolov je obzvláště citelný v rozvojových zemích, kde řada lidí už dnes […]

Bloomberg: Svět se musí vypořádat s masivním nadbytkem cukru

Bloomberg: Svět se musí vypořádat s masivním nadbytkem cukru

Vydáno 10.7.2018

Ceny cukru letos výrazně klesají. Světové zásoby se blíží rekordu, růst poptávky zpomaluje a naopak produkce se prudce zvyšuje, což udělalo z cukru v letošním roce komoditu s nejhorším výkonem na trhu. Podle analytiků by ceny měly zůstat ještě nějakou chvíli nízké. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila agentura Bloomberg. Spotřebitelé se stále více obávají […]

Onkoložka: Pacienti by měli vědět, kolik peněz stojí jejich léčba

Onkoložka: Pacienti by měli vědět, kolik peněz stojí jejich léčba

Vydáno 21.6.2018

Onkologičtí pacienti by podle Petry Tesařové z výboru České onkologické společnosti měli vědět, kolik stojí jejich léčba. Odborníci se obávají, že by české zdravotnictví brzy mohlo narazit na strop toho, co se může ze zdravotního pojištění hradit. Informované pacienty, kteří se neváhají o péči soudit, by tak systém podle přednostky Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty […]

Corriere della Sera: Jak se dožít ve zdraví sto dvaceti let

Corriere della Sera: Jak se dožít ve zdraví sto dvaceti let

Vydáno 16.11.2017

Aktivní společenský život, který stimuluje mozek, správný jídelníček umožňující udržet si odpovídající váhu, přiměřená fyzická aktivita: to je recept na stárnutí ve zdraví, píše italský deník Corriere della Sera. V dnešním hyper-efektivním světě, kde se vše zrychluje, není dovoleno zůstávat pozadu. Křehkost jakékoli povahy se netrpí a často je jen stěží tolerována. To platí i […]

Zobrazit Více
Objednejte si předplatnéMám zájem